Scratch building en Kitbashing

Gepubliceerd op 20 september 2020 om 10:00

Termen die je nog al eens voorbij hoort en ziet komen zijn "Scratch building" en "Kitbashing". Maar wat bedoelen ze daar nou mee??? Ten eerste als je met modelbouw bezig bent, gooi nooit wat weg wat je later nog voor een ander project kunt gebruiken. Zo zijn er vaak onderdelen over als je een nieuw bouwpakket hebt gemaakt. Sorteer en bewaar deze goed. Ze zijn altijd handig om een 2e hands bouwpakket te restaureren. Of om van een bouwpakket iets anders te maken wat niet standaard te koop is. Bijvoorbeeld van een station een industriegebouw maken. Als je een nieuw bouwpakket anders gaat maken zoals bedoelt in de handleiding. Dan ben je met kitbashing bezig. 

Dit kan ook al zijn, als je het model opwaardeert door er bijvoorbeeld binneninrichting in te maken. Of de standaard regenpijpen vervangen, door zelfgemaakte slankere exemplaren

Scratch building is het maken van modellen d.m.v. het gebruik van alle soorten materialen. Hout, plastic, styreen etc etc. Maar je kunt ook van 2e hands modelhuizen, bijvoorbeeld van 2 schroothuizen, weer 1 mooi maken. Dus recycling gaat ook goed in de modelbouw.

Zoals te zien, zijn hier 2 gebouwen donor voor 1 nieuw uniek pand. De muren en grondplaat zijn van gebouw 1, en het complete dak van gebouw 2. Dit nieuwe gebouw is een verdieping lager als het origineel. Maar daarmee maak je juist weer wat unieks.

En dit is het eindresultaat van iets wat normaal weggegooid wordt.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.